Cargorent AutókölcsönzőCargorent AutókölcsönzőCargorent Autókölcsönző

Autót bérelni gazdaságosabb, mint autót vásárolni?!

Egy autókölcsönzéssel 25 éve foglalkozó cég alkalmazottjaként biztos vagyok abban, hogy a helyes válasz: IGEN!

Bebizonyítom Önnek, hogy bérelni gazdaságosabb és kényelmesebb. Ezután adok egy kedvező ajánlatot. Íme, a bizonyítás:

1. Az üzemanyag ára.

Kivettem belőle az üzemanyag árát (ez autóbérlet és vásárlás esetén is költség).

2. A befektetés vesztesége:

Ha a teljes árat kifizeti készpénzben, akkor a vételárat nem tudja befektetni. Ha befektetést évi 10% hozammal számoljuk, talán nem vagyunk túl merészek!

3. Az autó eladási ára:

Pozitív tételként számoltam az autó eladási árát. Egy három éves autónál az 50%-os maradványérték egy optimista elképzelés. És az infláció hatását ebben az esetben nem vettem figyelembe.

4. Az utolsó fél év költségei:

Nagyvonalúan azzal számoltam, hogy az utolsó  fél évben nem lesz költsége az autón. Nem vettem figyelembe a maradék fél év esetlegesen fellépő költségeit. 

Ezt követően az alábbi egyszerű összegzést kaptam:

Ford Focus Trend 1,6TDCi 95 LE kombi újkori vételár:-5.000.000 Ft
Az autó fenntartási költsége szerviz, biztosítások, súlyadó, téli gumi, cégautó adó, stb. 3 év alatt:-1.575.000 Ft
A befektetés vesztesége (évi 10 % elvesztett nyereséggel számolva):-1.350.000 Ft
A teljes összeg:-8.075.000 Ft
Az autó értéke eladáskor (az új ár 50%-a):+2.500.000 Ft
A költség összesen a 3 év alatt:-5.575.000 Ft
A havi átlagos költség:-154.861 Ft

 

Ne feledjük el, hogy a futamidő végén már egy 3 éves autóról beszélünk. Tehát, ha autót vásárolok, akkor végül is havi 154.861 Ft-ért "bérelek" egy Ford Focus-t 3 évig és még az ügyintézéssel is nekem kell bajlódnom! A tulajdonlás költsége folyamatos, addig kell fizetnem, ameddig a nevemen van az autó. 

A havi költség tulajdonlás esetén bruttó 150.695.- Ft és az ÁFA nem igényelhető vissza!

És most lássuk a bérlet mellett, és ellen szóló érveket.

Előnyök:

1. Az autókra fordított idő és energia nem számszerűsíthető:

A bérleti díjak minden járulékos költséget tartalmaznak. Önnek nem kell bajlódnia semmivel. Az üzemeltetéssel kapcsolatos tevékenységek, egyéb ügyintézés teljes körűen a mi feladatunk, így a vállalat dolgozóinak egy része felszabadítható, átcsoportosítható, s az így felszabadult idő és munkaerő teljes egészében a cég saját tevékenységére koncetrálódik. A bérlő figyelme a fő tevékenységre koncentrálható.

2. Fix költségek, tervezhetőbb bevételek:

Az üzemeltetési költségek nyomon követése, értékelése egyszerűbbé válik a vállalat számára. Ezáltal egy előre kiszámítható költséggel kalkulálhat, melyhez megfelelően tudja tervezni a bevételeit, a nyereségre vonatkozó elképzeléseit. Nem beszélve arról, hogy a fizetendő bérleti és kezelési díj teljes mértékben költségként elszámolható. A cég nem fizet cégautó adót sem, hiszen ez a bérleti díjban benne van.

3. Ha autóra van szükség:

Nem jelent nagyobb pénzügyi kötelezettséget a gépjármű beszerzése. A vállalat forrásait nem kell lekötött tárgyi eszközökben tartani, így nincs elveszett haszon sem, s az ezáltal felszabadult pénzeszközök az alaptevékenységre fordíthatóak. A tartósbérleti konstrukció segítségével a vállalkozása gyorsan juthat a kiválasztott járműhez úgy, hogy megőrzi likviditását, és hitelkeretei, ill. egyéb biztosítékai változatlanul fennmaradnak.

4. Ha már nincs szükség az autóra:

Bérlés esetén az autó a szerződött futamidő után akár azonnal vagy 1-2 hónapos felmondással leadható és máris egy súlyos kötelezettségtől szabadult meg a cég. Valamint nincs értékvesztés, s a gépjármű értékesítése a bérbeadó feladata és kockázata. Ez a megoldás azonban nem működik, ha az autót megvásárolta a vállalat. Neki kell eladnia az autót, s a hitelre történő vásárlás esetén általában a futamidő 60-70%-áig csak komoly veszteséggel lehet eladni a gépjárművet, hiszen a banki tartozás magasabb a piaci értéknél.

5. Állandóan biztosított a vállalkozási tevékenységéhez optimálisan illeszkedő gépjárműflotta:

Bármikor válthat nagyobb autóra, például ha találkozója lesz az üzleti partnerével, a banki ügyintézőjével, a konkurenciával stb. Előfordul, hogy télen síeléskor, nyáron a családi nyaralás miatt szükséges a nagy autó.

Bármikor válthat kisebb autóra, amikor az egész napos városi rohangálásnál az olcsóbb üzemanyag, a könnyebb a parkolás a főbb szempont. 

6. Ha az autó megsérül, összetörik:

A biztosítási esemény kapcsán a teljes körű munkát elvégezzük, minden különösebb időt rabló ügyintézés helyett csak át kell ülnie a csereautóba, melyet a szervizelés idejére biztosítunk.

7. A fő tevékenységünkből adódóan:

A gépjármű-üzemeltetés a fő tevékenységünk, így az ebben való jártasságunk, szakszerűségünk, gyorsaságunk révén a tevékenységünk minősége és költséghatékonysága kedvezőbb lehet, mint a bérlőé. A régi meglévő jó kapcsolataink által kedvezőbb konstrukciókkal jutunk autókhoz, ami akár a bérlőnél is alacsonyabb költségeket indukál. Ez érvényesíthető akár a biztosítási társaságok tekintetében is. Megkeressük az Ön igényeinek leginkább megfelelő biztosítást a legkedvezőbb áron.

 

Önnek csak használnia kell a gépkocsit! Figyelmét teljes mértékben az Önnek fontos dolgoknak szentelheti!

Hátrányok: 

1. Nem saját autó:

Nem az autó használója vagy cégének neve van a forgalmiban, a törzskönyvben. 

2. Az előre leszerződött futamidőt ki kell tölteni:

A jellemző futamidők 12 hónaptól 60 hónapi terjednek. Minél hosszabb a futamidő, annál kedvezőbbek a havi bérleti díjak.

 

S lássuk az ajánlatot:

Ford Focus Trend 1.6TDCi 95 LE kombi

A bérleti díj: 150.000 Ft+áfa / hó / autó, mely tartalmazza az alábbiakat:

Az ÁFA visszaigényelhető (útnyilvántartás vezetése esetén) és a bérleti díj költségként elszámolható!

 - finanszírozási díj
- 3.000 díjmentes km/hó 
- biztosítási díj (kötelező biztosítás, casco biztosítás 10% min. 100.000 Ft önrésszel)
- téli/nyári gumicsere (ingyenes szezonális abroncsok)
- kötelező szervizek és valamennyi javítás, amelyek nem a bérlőnek felróható rendellenes használat következményei 
- assistance szolgáltatás
- csereautó
- 0-24 ügyfélszolgálat
- cégautó adó (az ajánlatban szereplő havidíj tartalmazza, amennyiben az adók változnak, azt a havi díjban is érvényesítjük!)

A bérleti díj nem tartalmazza az autópálya matrica díját, az üzemanyagköltséget és az esetleges büntetéseket és parkolási díjakat!

Budapest, 2014. szeptember 22.

Üdvözlettel: Gál László, Cargorent Kft.